- Het Britse Lagerhuis heeft een controversieel wetsvoorstel van de regering van Boris Johnson aangenomen over de handelsrelatie met Noord-Ierland.
- De Britten willen eenzijdig afspraken uit het Brexit-verdrag kunnen wijzigen met betrekking tot de handel in Noord-Ierland.
- Als het wetsvoorstel ook instemming krijg in het Britse Hogerhuis dreigt een handelsoorlog met de Europese Unie.
- Lees ook: Londen legt bom onder Brexit-akkoord met wetsvoorstel voor Noord-Ierland – Europese Commissie dreigt met juridische stappen
Het Britse Lagerhuis heeft het wetsvoorstel van de regering om de handelsrelatie met Noord-Ierland aan te passen aangenomen met 295 stemmen voor en 221 tegen. Het voorstel gaat nu verder naar de zogeheten commissiefase, waarin de tekst verder geëvalueerd wordt en er amendementen kunnen worden toegevoegd.
De regering in Londen kwam eerder deze maand met plannen om het zogeheten Protocol voor Noord-Ierland te veranderen, dat onderdeel was van het brexit-akkoord met de Europese Unie en ervoor moest zorgen dat er na de brexit geen harde grens zou komen tussen Noord-Ierland en Ierland.
Noord-Ierland hoort bij het Verenigd Koninkrijk en Ierland bij de EU. Zo’n grens zou de dure vrede tussen pro-Ierse katholieken en pro-Britse protestanten op het eiland op het spel kunnen zetten.
Maar het protocol bemoeilijkt de handel tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk en zorgt ervoor dat de Noord-Ieren Brusselse regels moeten blijven volgen, klaagt Londen. De EU heeft vervolgens drie strafprocedures in gang gezet tegen het Verenigd Koninkrijk.
Ook binnen Britse kringen is het voorstel niet onomstreden. Binnen de conservatieve partij van premier Boris Johnson stemde niet iedereen voor. Onder andere oud-premier Theresa May is het niet eens met de plannen van de regering. "Het is niet legaal, zal z'n doelen niet bereiken en zal het aanzien van het Verenigd Koninkrijk in de wereld verminderen", zei May.
De vraag is nu ook of het wetsvoorstel erdoor komt in het Britse Hogerhuis, waar meer verzet lijkt te zijn tegen de plannen om een internationaal verdrag te schenden dan in het Britse Lagerhuis. Op het moment dat de Britten daadwerkelijk eenzijdig afspraken over Noord-Ierland gaan wijzigen dreigt in laatste instantie een handeloorlog met de Europese Unie.